
Chemiebedrijf Dow Chemicals in Terneuzen stelt onderhoud uit aan een van zijn grootste installaties wereldwijd om miljoenen dollars te besparen. De grootste plasticproducent ter wereld noemt de tegenvallende economische groei als reden, de installatie wordt in juni gesloten.
Het onderhoud van het complex in Zeeuws-Vlaanderen zou eind maart beginnen. In een reactie bevestigt Dow Chemicals gepland onderhoud bij de nieuwste van drie ethyleenkrakers in Terneuzen uit te stellen.
„Om de uitgaven in 2025 te verminderen vanwege aanhoudende verzwakte marktomstandigheden in de regio”, zo onderbouwt het bedrijf vrijdag desgevraagd de ingreep. Personeel is naar eigen zeggen donderdag gemeld dat het om sluiting voor onbepaalde tijd gaat.
Voor zo’n turn-around heb je echt alle mensen nodig. Je doet het met z’n allen, iedereen leefde hier naar dat moment toe zegt Marc Obrie van de ondernemingsraad. „We werden daarom wat verrast door het besluit van uitstel.”
Dow Terneuzen is, met zestien fabrieken in totaal, de op één na grootste productielocatie van het Amerikaanse concern in de wereld. Dow Chemical is na BASF en DuPont de derde producent als het om alle chemieproducten gaat en opereert in Nederland ook in Delfzijl en Dordrecht.
Minder klanten
De hele Nederlandse chemiesector kampte afgelopen kwartalen met uitval van de vraag van klanten. Volgens branchevereniging Vemobin ligt dat aan de relatief veel hogere productiekosten: in Nederland tikken vooral de hogere energieprijzen, de Nederlandse klimaatheffingen en milieubelastingen aan.
Energiekosten liggen hier tot vier keer hoger dan in Frankrijk, waar bedrijven steun krijgen voor hun energiekosten. In Duitsland werken ondernemers drie keer goedkoper. Vemobin ziet al langer opdrachten over de grens vertrekken. Zij vroeg het kabinet dringend de kosten in Nederland te drukken.
Een ethyleenkraker zorgt voor de grondstof van plastics en kunststoffen. In de basis breekt een thermische kraker onder verhitting grote koolwaterstofmoleculen in kleinere moleculen zoals ethyleen af, die dan verder worden verwerkt door afnemers.
Onderhoudsbeurt
De nieuwste kraker heeft voor juni een onderhoudsbeurt nodig. Omdat dit nu niet gebeurt, legt Dow de fabriek vanaf dat moment stil. De twee andere krakers in Terneuzen kunnen de productie opvangen. In Terneuzen werken volgens het bedrijf 3350 mensen. Het personeel is donderdag over uitstel van het onderzoek ingelicht. „Het is niet erg waarschijnlijk dat Dow de derde kraker blijvend sluit, omdat die nieuw is. Zeker vanuit het milieu bezien is dat niet waarschijnlijk”, zegt Obrie. Dow Terneuzen ondersteunt fabrieken in heel Europa en het Midden-Oosten.
Afnemende vraag
Rond de uitbraak van corona al kwamen er signalen in de chemiewereld dat het aantal nieuwe opdrachten zou afremmen en dat de marges lager werden. Alle drie de krakers in Terneuzen draaiden al langer met minder capaciteit.
Toegangspoort Europa
Dow kwam in 1964 naar Terneuzen, strategisch dicht bij de Westerschelde gelegen, de havens en het achterland. Het in 1897 door Herbert Dow opgerichte concern bouwde grootschalige productie op van ethyleen en propeen. Wat weer grondstoffen zijn van bijvoorbeeld kunststoffen voor verpakkingen, elektronica, farmaceutische producten en bouwmaterialen. Dankzij meer gespecialiseerde producten kon het tot een van de grootste locaties voor het bedrijf buiten de VS uitgroeien.
Dow zegt in een reactie ondanks de bevriezing van de kraker te kunnen blijven voldoen aan de contractuele verplichtingen van zijn klanten. Het beursgenoteerde concern meldt nu niet meer toelichting te mogen geven, omdat het in de zogeheten ’gesloten periode’ zit in aanloop naar de presentatie van zijn kwartaalcijfers.
Bron: diverse binnenlandse bronnen