Jarenlange celstraffen voor Bredase criminelen die crystal meth lab in Waterlandkerkje runden

Begin 2021 treft de politie een crystal meth-lab in Waterlandkerkje, Zeeuws-Vlaanderen. Daar worden diverse Colombianen aangehouden. De regelaars achter het lab worden later in Breda gearresteerd. Afgelopen zomer werd de zaak al bij de rechter besproken. Woensdagmiddag deed de rechtbank in Breda uitspraak.

Hij regelde wapens en grondstoffen voor de productie van crystal meth. Petrus V. uit Breda is de ‘leider’ van een criminele organisatie, onder meer verantwoordelijk voor een drugslab in Zeeuws-Vlaanderen. Samen met enkele kompanen moet hij jarenlang de cel in, zo oordeelt de rechtbank. ,,Criminele activiteiten waren dagelijkse kost.” Blauwe vaten, chemicaliën, afzuigslangen, aceton, centrifuges. Het zijn allemaal spullen die gebruikt worden voor het optuigen van een drugslab. Een Bredase groepering is er druk mee in het najaar van 2020.

Eerst rolt de politie een lab op in Eersel, Oost-Brabant. Vermoedens zijn er dat de organisatoren uit Breda komen. Het woonwagenkamp aan de Edisonstraat wordt gezien als hoofdkwartier. De politie besluit de groep te volgen. Via observaties en het meelezen van EncroChat-berichten krijgen rechercheurs een inkijkje in de Bredase organisatie.

Petrus V. (31) krijgt de hoogste straf: 6 jaar en 4 maanden cel. ,,Als leider van een criminele organisatie. Hij nam de eindbeslissingen.” De rechtbank wijst op het feit dat de Bredanaar op zoek was naar wapens om zijn team ‘loaded’ te houden. Verder had hij contacten met de leveranciers van grondstoffen de kopers van de gemaakte drugs.

Johannes van P. (42) moet 43 maanden de cel in. Hij had niet alleen een uitvoerende rol maar was ook aansturend bij het optuigen van professionele drugslabs, zo stelt de rechtbank. Petrus H. moet 3 jaar de cel in voor zijn rol. Met andere verdachten had het Openbaar Ministerie al procesafspraken gemaakt. Dat betekent dat de officier van justitie tot een lagere strafeis komt.

Een voorwaarde is dat de verdachten niet in hoger beroep gaan, om zo ervoor te zorgen dat het proces niet nog jaren duurt. De rechtbank neemt deze afspraken in zijn geheel over: 2 jaar voor Toon W., 2 jaar en 8 maanden voor Carlos O. en 2 jaar en 10 maanden voor Kees W.

Ook interessant

  • maart 20, 2025
  • 234 views
  • 2 minutes Read
Red Ons Archief: Petitie gestart voor behoud historisch archief in Oostburg

Oostburg, 18 maart 2025 – De Stadsraad Aardenburg en de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen hebben een online petitie gelanceerd om het Historisch archief van de gemeente Sluis in Oostburg te behouden. Dit…

  • maart 7, 2025
  • 80 views
  • 2 minutes Read
Etos Oostburg straks weer als nieuw

De Etos aan de Markt in Oostburg gaat flink verbouwen. Daartoe sluit de winkel van de ondernemersfamilie Salomé-Huisman vanaf zaterdag 8 maart tijdelijk de deuren. Wie het resultaat van de…